Header Ads Widget

DAMLAMA SİSTEMİ İLE MISIR DA DENEME


Kocaeli`de ilk defa denenen damlama su sistemiyle sulama yönteminin sonuçları düzenlenen törenle anlatıldı. Derince'ye bağlı Çavuşlu Köyü İshakçılar Mahallesi`nde gerçekleştirilen etkinlikte pilot tarladaki ürünler ve çalışma süreci tanıtıldı. Hayvancılığın yoğun olduğu derince'de kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere ekimi yapılan silajlık mısır tarlasında kurulan ilimizdeki ilk damlama su demonstrasyonunun tanıtım törenine protokol üyeleri de büyük ilgi gösterdi.



‘ÇOK MEMNUNUM`
Demonstrasyon sahibi Sinan Yılman`a ait tarlada gerçekleşen törene vali yardımcısı Şükrü Çakır,derince Kaymakamı Cengiz Cantürk, Tarım İl Müdürü Abdullah Öztürk,Derince Milli Eğitim İlçe Müdürü Remzi Turan, ilçe nüfus müdürü Suat Demir, Çavuşlu Köyü Muhtarı Süleyman Tekdemir, ziraat mühendisleri Yudum Ünlü ve Şerif Dağgülü ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende ilk olarak söz alan Sinan Yılman tarlasında uyguladığı damlama sulama sisteminden çok memnun olduğunu ve verim aldığı belirtti.

KULLANIM GELİŞECEK
Tarım İl Müdürü Öztürk ise yaptığı konuşmasında damlama sulama sisteminin önemine değindi. Öztürk “14 yıl önce silaj mısır tanıtımını anlatıyorduk. Sonra silaj mısır yaygınlaştı ve ilk defa Kocaeli`de uygulamaya başladık. Hayvancılıkta en önemli kaynak yemdir. Silaj mısır ucuz ve yetiştirilmesi kolaydır. Şu an et fiyatları pahalı. İshakçılar ve civarında damlama sulama sistemiyle bu işin bölgesel kullanımı gelişecek. Kalite iyi ve fiyatlar ucuz olacak. Bu yüzden her alanda damlama sulama sistemi tarlayı değil, bitkiyi sular” dedi.

SİSTEM TANITILDI
Derince Kaymakamı Cengiz Cantürk ve vali yardımcısı Şükrü Çakır da yaptıkları konuşmalarla Tarım İl Müdürlüğü`nün uygulamaya koyduğu damlama sulama sistemine destek verdiklerini söyledi. Ardından da Kocaeli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Ziraat Odası ve üreticilerin katkı verdiği damlama sulama sistemi hakkında ziraat mühendisleri Şerif Dağgülü ile Yudum Ünlü katılımcılara bilgi verdi. Ziraat mühendisi Dağgülü damlama sulama sisteminde suyun az kullanıldığı dikkat çekerek şunları söyledi; “Bu sistem sayesinde enerjiden tassaruf sağlanılır.

KREDİ VERİLİYOR
Bir dönüm arazide yedi ton mısır elde edilebilir. Eski sistemde 3 ton mısır elde edilirdi. Ayrıca çok büyük alanlar sulanır. Gübre kullanımı da yüzde 60`a varan oranla azalıyor. Zirai ilaç kullanımı azalıyor. Yakın alandan motopompla çekilecek su, dağıtım makinesine aktarılıyor. Su burada arıtılıyor ve tastikle tarlada bölünmüş, onlarca boru içine veriliyor. Mısır aralarına konulan borulardan su damlayarak bitkiyi besliyor. Bu sayede hem su tasarrufu yapılıyor, hem bitkiler gereken su ihtiyacını karşılıyor hem de daha fazla verim alınabiliyor. Öte yandan Ziraat Bankası da bu konuda üreticilere faizsiz kredi veriyor.”


Alıntı:bizim kocaeli güncel haberler

Yorum Gönder

0 Yorumlar