Header Ads Widget

Bahçe Çim Tohumu Nasıl Ekilmeli


Paket içindeki tohum kendisini yaz ayında sanmaktadır.peki onu uyandırmak için ne yapmalıyız?Tohumu uyandırmak için doğal koşulları suni yollardan sağlamalıyız.Yani nemli sonbahar yani nemli sonbahar ve soguk kış işte bu tohumu yani nemli sonbahar ve soğuk kış işte bu tohuma yapılan işleme soguk uygulama DENİR.
Sıcak uygulama
bu işlemde tohumlar 24-48 saat arası sıcak suda bekletilirler.Su sıcaklığı elinizi yakmayan ılık su olmalı.Su 24-48 saat zaman diliminde ağır ağır soğutmalı dır.bunun için evdeki termosları kullana bilirsiniz yarıya kadar çeşme suyu harici içme suyunu yarıya kadar doldura bilirsiniz.tohumları içine atıp ağzını sıkıca kapatınız. Belirtilen süre sonunda cay süzgeci ile süzerek tohumları alınız.Bu süre zarfında tohumlar şişmiş olacaklardır tohumlar sudayken ılık suyla ıslattığınız nemli torfunuz hazır olsun.Tohumlar sudan çıkar çıkmaz bekletilmeden ekilmelidir.
En sık yapılan hata tohum ekimlerin de aşırı sulamadır Unutmayın tohum çimlendirmek için suya ihtiyaç yoktur sadece neme ihtiyaç vardır.Tohum çimlendikten sonra sadece neme ihtiyaç duyar.Tohumdan çimlenmiş yeni fide de sadece bir kaç damla suyla idare edebilir.Sulama çimlenmiş fideyi yada tohumu bir gecede çürütebilir.
Tüm tohumlar çimlen diklerinde iki yaprak verirler.Bu yapraklar gerçek yaprak değillerdir.Gerçek yapraklarını,bir müddet sonra açarlar ki bu yapraklar erişkin boya ulaştıkları yaprakları ile aynı şekilde ve dokuda yapraklardır.İşte bu ikinci cift yaprağa ilk gerçek yaprak denir.Bitki ilk gerçek yapraklarını verdiğinde mini seradan alınmalıdır. 8 cm saksıya yada toprağa alınmalıdır. bu işleme ŞAŞIRTMA denir.